Alle woningen van Skilpod zijn zogenaamde BEN-woningen: bijna-energie-neutraal. Als je ze combineert met zonnepanelen en een thuisbatterij, is het E-peil zelfs 0. Maar duurzaamheid is meer dan enkel energiebesparing. Bij Skilpod optimaliseren we alles, dus ook alle aspecten van duurzaam bouwen.

We bouwen met hout

Hout is het enige bouwmateriaal dat 100% natuurlijk is en zichzelf eindeloos opnieuw kan aanvullen. Terwijl de bossen groeien, filteren ze bovendien ook nog CO2 uit de lucht. Al het hout dat Skilpod gebruikt komt uit duurzaam beheerde bossen, draagt het PEFC label en voldoet aan de hoogste ecologische, sociale en ethische standaarden..

Een houtskeletbouw-woning is veel makkelijker luchtdicht te maken en beter geïsoleerd dan een stenen muur. Bovendien neemt hout ook nog eens makkelijker warmte op. Dat betekent dat je minder energie nodig hebt om je woning op te warmen.

LVL hout: veilig en optimaal wooncomfort

Het hout dat we gebruiken is LVL hout: Laminated Veneer Lumber. Het wordt opgebouwd uit vele laagjes verlijmde houtvellen van vurenhout en heeft een aantal extra voordelen:

  • LVL absorbeert de vochtigheid uit de ruimte om het weer af te staan als de lucht droger is. Zo blijft de luchtvochtigheid in je woning perfect in balans en geniet jij van een gezond en aangenaam binnenklimaat.
  • De volledige boom wordt gebruikt in de productie van LVL, dus het afval is minimaal.
  • Dankzij de manier waarop het verlijmd is, is LVL hout vormvast en stijf, waardoor het voor grote oppervlakten gebruikt kan worden. Een LVL constructie kan probleemloos over meerdere verdiepingen of voor grote vloeroppervlaktes gebruikt worden.
  • LVL heeft een houtvochtpercentage van 11%. Hierdoor is het brandveilig, want hout brandt pas wanneer al het interne vocht verdampt is. Bovendien beschermt een verkoold oppervlak de binnenste LVL-lagen, waardoor het bij brand veel langer zijn dragende functies kan vervullen.

Bouwen in een atelier

Bouwen in een atelier geeft niet alleen tijdswinst, het is ook milieuvriendelijker. Onze werkmannen hoeven niet elke dag het land te doorkruisen naar de werven, maar komen gewoon naar één centrale locatie.

Ook het materiaal kan allemaal centraal geleverd en bewaard worden. Zo gebeuren er voor Skilpod-woningen geen onnodige verplaatsingen met vrachtwagens.

Op de werf zelf moeten we geen bomen kappen om materiaal te stockeren.

Ook de overlast voor je buren blijft beperkt. Want ja, ook het comfort van de buren past voor ons in een duurzaam en sociaal gedachtengoed.

Compact & geoptimaliseerd

De meest milieuvriendelijke bouwmaterialen zijn degene die je niet opgebruikt.

Skilpod-woningen zijn tot in het kleinste detail geoptimaliseerd qua ruimtegebruik. Zo moeten we enkel de vierkante meters bouwen die er toe doen.

Dat betekent dat we minder materiaal nodig hebben en ook minder afval produceren tijdens het bouwen.